Przejdź do głównej zawartości

zapiekanka w siedmiu krokach

Hej! Dzisiaj jestem tu aby podzielić się przepisem na najlepszą zapiekankę jaką kiedykolwiek jadłam! Jest dość prosta w wykonaniu i od razu skradła moje serce ♥
 

Składniki:
-makaron
-cebula
-czosnek
-cukinia
-bakłażan
-pieczarki
-mozarella 
-przyprawy
-oliwa z oliwek
-pomidorki koktajlowe 


Wykonanie: 
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. Pokrojoną w kostki cebule szklimy na patelni a następnie dodajemy sprasowany lub pokrojony czosnek.
2. Bakłażana i cukinie kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Dorzucamy na patelnię. Dodajemy ulubione przyprawy. W moim przypadku to jedynie sól i pieprz. 


3. Składniki na patelni regularnie mieszamy. Pomidorki kroimy na pół a mozarellę w paski.

4. Do podsmażonych składników dodajemy makaron. Wszystko razem mieszamy. 

5.Następnie wszystko przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy połówki pomidorków oraz mozarellę. 

 6. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Pięć minut przed wyjęciem zdejmujemy pokrywkę naczynia.

Tak naprawdę można ją modyfikować dowolnie. Można dodać także pierś z kurczaka, która idealnie się z tym skomponuje.

Jak dla mnie jest to porcja dla dwóch osób, ponieważ jeszcze nigdy nie obeszło się bez dokładki! 



Komentarze

  1. wygląda pysznie ;)
    lubię takie makaronowe zapiekanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jadłabym! Wiem co będę miała jutro na obiad :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ciasteczka

Dzisiaj przychodzę tu z przepisem na ciasteczka, który wypróbowałam już kilka razy. Przepis jest genialny z uwagi na to, że można go dowolnie modyfikować i za każdym razem próbować ciasteczek o różnym smaku! Podstawowe składniki: -płatki owsiane/jaglane/żytnie lub jęczmienne -banany (ilość w zależności od oczekiwanej ilości ciasteczek) Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy. Dodajemy wybrane płatki i mieszamy.  Następnie wybieramy dodatki. Ja dziś postawiłam na kakao oraz orzechy laskowe. Ale dodać można tak naprawdę wszystko co będzie się nadawać do ciasteczek: żurawinę, płatki kokosa, gorzką czekoladę, rodzynki, daktyle, suszone owoce czy migdały. W wersji mniej ,,fit'' można dodać mleczną czekoladę czy skruszone Oreo.  Masę nakładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 15 minut. Przygotowane samodzielnie ciasteczka smakują o niebo lepiej niż te kupne! ♥

Chiny z mojej perspektywy

Miałam szczęście wybrać się do Chin w 2015 roku. Spędziłam tam półtora miesiąca, w ciągu którego wydarzyło się naprawdę wiele. Doświadczyłam różnic kulturowych, które niejednokrotnie dziwiły mnie. Zachwycałam się różnymi miejscami. Krzywiłam się na widok ryżu. Podziwiałam i tęskniłam za domem. Wszystkie pozytywne i negatywne zdarzenia w pewien sposób wpłynęły na mnie.  . Tylko tyle, a może aż tyle sprawiło, że moim celem stało się studiowanie filologii chińskiej. 

Tod's Fall 2017 Ready-to-Wear details